ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

Λογοθεραπεία είναι η επιστήμη που ασχολείται με τις διαταραχές λόγου, φωνής, ομιλίας και μάσησης – κατάποσης σε παιδιά και ενήλικες, όποια κι αν είναι η αιτία αυτών των διαταραχών: νευρολογική, εξελικτική ή λειτουργική. Αποσκοπεί στην ανάπτυξη της λεκτικής επικοινωνίας, στην «καθαρότητα» της άρθρωσης της ομιλίας και της φωνής και την παραγωγή λόγου των βαρήκοων ή και ατόμων με αναπηρία που αντιμετωπίζουν αλαλία.

 

Η επιστήμη της λογοθεραπείας ασχολείται με την πρόληψη, διάγνωση και αντιμετώπιση προβλημάτων επικοινωνίας σε βρέφη, παιδιά και ενήλικες. Για την έγκαιρη εντόπιση  προβλημάτων επικοινωνίας  ο λογοθεραπευτής χρειάζεται την συνεργασία των γονιών, των εκπαιδευτικών, των γιατρών ή των άλλων θεραπευτών που ασχολούνται με το άτομο. Η λογοθεραπευτική παρέμβαση πρέπει να βασίζεται σε επιστημονικά δεδομένα, διαγνωστικές δοκιμασίες και τεχνικές ή μεθόδους αναγνωρισμένες και πιστοποιημένες. Με αυτόν τον τρόπο και τον σεβασμό απέναντι στο παιδί και την οικογένεια του εξασφαλίζεται τόσο η δεοντολογική και επαγγελματική αρτιότητα, όσο και η κατάλληλη θεραπευτική παρέμβαση.

 

Ο υπεύθυνος Θεραπευτής είναι ο Λογοθεραπευτής. Ο Λογοθεραπευτής,  ή Λογοπαθολόγος είναι ο επιστήμονας που φέρει την ευθύνη της πρόληψης, αξιολόγησης, θεραπείας των δυσκολιών σίτισης και πόσης, της ανθρώπινης επικοινωνίας και των διαταραχών που συνδέονται με αυτή. Μέσα σε αυτό το γενικό πλαίσιο, η ανθρώπινη επικοινωνία περικλείει όλες τις λειτουργίες που έχουν σχέση με την κατανόηση και την έκφραση του προφορικού και γραπτού λόγου, καθώς επίσης και με όλες τις μορφές μη λεκτικής επικοινωνίας. Επιπρόσθετα, ο λογοθεραπευτής αντιμετωπίζει διαταραχές κατάποσης και διαχείρισης τροφής, διαταραχές φώνησης και αναπνοής. Στις αρμοδιότητες του λογοθεραπευτή ανήκουν επίσης οι μαθησιακές δυσκολίες, η Δυσλεξία και οι συνοδές αποκλίσεις σε γνωστικό και συμπεριφορικό επίπεδο.